Avontuurlijk Gees, op safari met stoere landrover.

 …beleef het mee!

Een adembenemend avontuur in stoere landrover rondom GEES, de Geeserstroom, de Mepperhooilanden; een schitterend beekdal landschap met meanders, bos en akkers. Geniet van de diversiteit aan flora en fauna! We maken de avontuurlijke reis in een stoere landrover met af en toe een ‘uitstapje’ te voet.  Tijdens het avontuur wordt u op luchtige wijze ‘getrakteerd’ op enkele anekdotes, legendes en vertellingen. Weet u wat ‘geriefhout’ is? We reizen er aan langs! We komen over de ‘Bolmarsen’,  Jimmigveensweg, Muggendijk en  Luiveldweg. We reizen door de jachtvelden van de Boermarke. Oog in oog met een schotse hooglander! Neemt u uw camera mee en doe flinke stappers aan uw voeten! Tijdens deze reis beleeft u de omgeving ten volle aan uw zintuigen. En genoeg ‘fotostops’ zelfs als u dat wilt. Ook een korte pauze, inclusief koffie/thee/fris of iets dergelijks met een versnapering wordt u geserveerd. U komt op plekjes en ziet de natuur op een wijze dat u niet snel zult vergeten, beleef het mee!

Verleden & Heden

GEES, een schitterend esdorp met vele rietgedekte boerderijen en gezellige straatjes nu met ruim 600 inwoners heeft de ‘tijden’ weten te overleven en de schoonheid is bewaard. Vermoedelijk waren er al bewoners tijdens de hunebedbouwers omstreeks 3000 v. Christus.

In de middeleeuwen bedienden landheren zich van getrouwen en dan in het geslacht Clinkes of Clenckes zoals de kastelein van het kasteel van Coevorden. De Clinkes hadden nauwe contacten met adellijke geslachten en niet onbemiddeld in de 13e eeuw om hun macht te tonen werd er een zogeheten ‘mottekasteel’ op een laaggelegen plaats gebouwd. Een opgeworpen heuvel waarop een verdedigingsmuur en om-grachte voorhof werd aangebracht. Deze ‘motte’ de Klinkenberg, zult u zien en is in nevelen omhuld door een mysterieus verhaal…

De   GEESERESCH, gelegen tussen Zwinderen, Gees en Oosterhesselen is de grootste es van Drenthe, een prachtig wijds uitzicht over de weilanden en akkers. U zult het zien!

De Boermarke van Gees (sinds 1875) nog steeds actief maar dan in andere vorm zoals het vroeger was. De Boermarke was in het verleden het bestuur van de dorpen met de daarbij behorende Marke, dat waren de madegronden waarop het vee graasde, die gemeenschappelijk bezit waren.

Meer weten? Lees het boekje: GEES, geschiedenis van een zanddorp 1238-2000

Natuurschoon rondom GEES

Inrichting Geeser- en Aalderstroom, 1200 ha. Doel: Natuur met elkaar verbinden, waterberging vasthouden met oog voor het landschap. Het werd een meanderend beekgebied, sterke stroming, ondiep geen stuwen. Variatie in de bodem en natuurlijke overstroming. In dit gebied zijn veel typische beekdieren, vissen, kokerjuffers, libellen etc. Waterschap Vechtstromen heeft nabij Gees twee waterbergingsgebieden ingericht. Het gebied grenst aan  Boswachterij GEES waar ook het het heideveld ‘De Hoge Stoep’ te vinden is.  Het stroomgebied van de Geeserstroom en de nabije omgeving is erg geschikt voor een mooie wandeling en plots ziet u een adder kronkelend uw pad kruisen. Met behulp van een goede kaart is het niet moeilijk om de “nieuwe natuur” van de Geeserstroom goed te bekijken, zo zijn er veel wandelroutes en dorpsommetjes in dit prachtig landschap. Waar schotse hooglanders grazen en baden. Roof- en weidevogels te zien zijn en met wat geluk bij zonsondergang reeën aan de bosrand zich schichtig bewegen. De nacht breekt aan, uilen en vleermuizen komen te voorschijn…

Reacties zijn gesloten.